Acupunctuur

bij Ademhalingsproblemen

Ervaart u ademhalingsproblemen zoals astma, kortademigheid of hyperventilatie? In Nederland heeft ca. 10% (1,75 miljoen) van de bevolking last van astma

De ademhaling is onze bron van leven

Ademhaling is een proces van het lichaam dat meestal onbewust gebeurt (maar men kan ook bewust in-en/of uitademen) en wordt aangestuurd door een impuls vanuit de hersenen. Als de ademhaling ontspannen verloopt zorgt dit er voor dat we ons gezond en fit voelen. Op het moment dat de ademhaling moeizaam verloopt kan dit een beangstigend gevoel veroorzaken, dit bijvoorbeeld bij astmapatiënten. Maar ook andere klachten zoals kortademigheid, hyperventilatie of apneu (korte ademstilstand) kunnen ongemakken veroorzaken en invloed hebben in het dagelijks functioneren.

Hoe ontstaan de ademhalingsklachten?

Ademhalingsproblemen ontstaan door dat de lucht niet vrij kan stromen in de luchtwegen en in de longen. Dit als gevolg van ontstekingen. Bij astma zijn de bronchiën continue ontstoken, en geïrriteerd waardoor de slijmvliezen snel opzwellen en overmatig slijm produceren als ze in contact komen met bepaalde prikkels zoals pollen, rook, stof, voeding, huisdieren of bij zware inspanning en/of stress. Dit veroorzaakt benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en/of gebrek aan energie.

Bij klachten zoals kortademigheid, hyperventilatie of apneu (korte ademstilstand) is geen sprake van ontstekingsverschijnselen in de luchtwegen of longen maar zit het probleem in een verstoord ademhalingsritme.

Wat kan acupunctuur voor u betekenen?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde spelen de luchtwegen (samen met de huid) een belangrijke rol in ons afweersysteem omdat ze in direct contact staan met de buitenwereld. Het afweersysteem is het verdedigingsmechanisme van ons lichaam en als deze niet goed werkt dan worden we gevoeliger voor prikkels van buitenaf of ziekten. Een acupunctuur behandeling bij ademhalingsproblemen zoals astma richt zich op het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van slijmproductie en ontspanning in de borstkast. Bij klachten zoals kortademigheid of hyperventilatie richt de behandeling zich op het herstellen en het in balans brengen van de energiestromen in het lichaam waardoor de ademhaling wat rustiger en dieper wordt.

Acupunctuur is effectief bij het behandelen van ademhalingsproblemen, de klachten zullen aanzienlijk afnemen of verdwijnen. Bij chronische klachten zullen de klachten dusdanig afnemen dat het dagelijkse leven weer een stuk aangenamer wordt. Hoeveel behandeling er precies nodig zijn, is afhankelijk van de ernst en aard van uw klacht.

Last van astma of andere problemen met de luchtwegen? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.