Acupunctuur

wat is acupunctuur?

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten worden geplaatst. Deze acupunctuurpunten bevinden zich in het verloop van de meridianen op het lichaam. Meridianen zijn de banen waarlangs de levensenergie in het lichaam circuleert. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan die elk zijn specifieke functies, fysiologie en pathologie heeft (deze staan los van de Westerse Geneeskunde).

De acupunctuurpunten hebben verschillende acties, door in het plaatsen van de naaldjes wordt er een signaal naar specifieke punten van het lichaam gestuurd die de energiestroom van de meridiaan (en dus hele lichaam) beïnvloedt en reguleert, waardoor de aanwezige klacht zal verminderen.

WANNEER NAAR DE ACUPUNCTURIST?

Acupunctuur is een zeer geschikte therapie om verschillende klachten te behandelen op een natuurlijke en veilige manier. Acupunctuur levert hierdoor een grote bijdrage aan je levenskwaliteit. Niet alleen lichamelijke klachten maar ook psychische klachten zoals burn-out, depressiviteit, angststoornissen kunnen worden behandeld.

Niet alle aandoeningen kunnen met acupunctuur worden opgelost, echter biedt de behandeling wel een ondersteuning om de gevolgen hiervan te verlichten. Denk hierbij aan ziektes zoals kanker, bijwerking van een chemotherapie of chronische ziektes.

WESTERSE DIAGNOSE

Voor de acupunctuur behandeling heeft u geen verwijsbrief nodig van uw huisarts. U kunt direct een afspraak maken. Tijdens de behandeling wordt ook de westerse diagnose besproken om ernstige aandoeningen of gevaarlijke situaties uit te sluiten. In dit soort situaties krijgt u het advies om contact op te nemen met uw huisarts.

In het geval van een hartinfarct of een blindedarmontsteking gaat u direct naar de huisarts.

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. De WHO (World Health Organisation) heeft 1979 een lijst opgesteld met gezondheidsklachten waarvoor acupunctuur als geneeswijze kan worden ingezet.

Lees meer

Tijdens het eerste consult zal een uitgebreid gesprek plaatsvinden waarin uw klacht wordt besproken. U krijgt genoeg tijd om uw klacht te bespreken. Daarnaast zullen er vragen gesteld worden o.a. over uw eetlust, slaappatroon, verloop van uw menstruatiecyclus, stoelgang, etc. om op deze manier een duidelijk beeld te creëren over uw gesteldheid.

Lees meer