Acupunctuur
bij Blaasklachten
Ervaart u last van blaasontstekingen of ongewild urineverlies?
Blaasklachten komen vaak voor, zowel bij kinderen, mannen en vrouwen. Deze kunnen als pijnlijk en hinderlijk worden ervaren, maar over het algemeen toch onschuldig. De meest voorkomende klachten zijn blaasontstekingen, pijn bij het plassen of ongewild urineverlies.
Blaasontstekingen
In de blaas wordt urine verzameld. De urine verlaat via de urinebuis het lichaam. Als bacteriën van buitenaf in de urinewegen terechtkomen, kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis en de blaas. In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën afkomstig van het gebied rond de anus. Maar ook kan het te maken hebben met geslachtsgemeenschap, zwangerschap, de menopauze of onze persoonlijke hygiëne
Omdat vrouwen een korte urineweg hebben, kunnen bacteriën van buiten vrij makkelijk een infectie aan de blaas veroorzaken. Mannen kunnen ook een blaasontsteking oplopen, zij het minder snel. De symptomen van een blaasontsteking zijn pijnlijk en hinderlijk. Een drukkend gevoel in de onderbuik en -rug, een voortdurende aandrang om te plassen, een branderig gevoel of pijn bij het plassen zijn de meest voorkomende klachten. Om te weten of de klachten worden veroorzaakt door een bacterie, kunt u een urine test laten doen bij uw huisarts.
Incontinentie
We spreken in incontinentie op het moment dat er ongewild urine verlies (soms ontlasting) is. Dit komt voor zowel met of zonder aandrang tot plassen.
Als er urineverlies is zónder aandrang heet dat stress- of inspanningsincontinentie. Dit komt vaak voor na een zwangerschap of bij oudere vrouwen, door het verzwakken van de bekkenbodemspieren. Het ontstaat bij een plotselinge inspanning zoals hoesten, rennen of lachen. Een andere vorm is aandrangincontinentie. Dit komt voor bij vrouwen en mannen. Hierbij is wel een aandrang maar lukt het niet de urine op te houden. Soms wordt aandrangincontinentie veroorzaakt door een blaasontsteking, suikerziekte of neurologische aandoening.
Acupunctuur bij blaasklachten
Als eerste is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de klachten is. Bij een blaasontsteking, richt de behandeling zich op het verhogen van uw algemene weerstand waardoor bacteriën minder kans krijgen zich te vermeerderen, op deze manier wordt de ontsteking bestreden.
Bij incontinentie is de behandeling onder andere gericht op het verhogen van de spierspanning rondom de blaas en in de bekkenbodem.
Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klacht.
Last van blaasklachten of incontinentie? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.