Acupunctuur

bij Burn-out

Last van een burn-out? Wist je dat een acupunctuur behandeling je hierbij kan helpen?

In Nederland heeft ruim 16% van de bevolking last van een burn-out.
Burn-out klachten komen 2 keer zoveel voor bij vrouwen dan bij mannen.
De diagnose komt voor tussen de leeftijden van 10 jaar tot 85 jaar. Bij mannen komt het meeste voor tussen de leeftijden van 40 en 44 en bij vrouwen tussen de 35 en 39 jaar.

Wat is een burn-out ?

Een burn-out is een zeer ernstige klacht die vaak voorkomt. Mensen hebben het gevoel “zichzelf niet meer te herkennen”. Het lichaam wil ineens niet meer, het is “opgebrand”. Alle reserves zijn gebruikt, wat vele gevolgen heeft zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau. Verschillende klachten gaan optreden; bijvoorbeeld moeilijk kunnen concentreren, vermoeidheid, verminderd zelfvertrouwen, gevoel van falen omdat u niet meer aan de “eisen” kan voldoen, somberheid, snel huilen of snel boos, veel piekeren of verschillende lichamelijke klachten gaan optreden:

• Slapeloosheid                                               • Beperkt zicht                           • Snelle ademhaling
• Gevoel van uitputting                                 • Oorsuizen                                 • Hoofdpijn
• Pijn in de spieren (tintelingen)                • Darmproblemen                    • Koud
• Nek- en schouderpijn                                 • Snelle hartslag                        • Verhoogde bloeddruk
• Buikspanning

Het ontstaan van een burn-out

Een burn-out wordt veroorzaakt door een langdurige spanning of overbelasting.
Denk aan lichamelijke of geestelijke inspanning. Maar ook ingrijpende verandering in het leven zoals het plotseling overlijden of een ernstige ziekte van een dierbare kan voor een periode van spanning veroorzaken. Ook het drukke bestaan waarin werk en de zorg voor kinderen of anderen gecombineerd moet worden zorgen voor overbelasting.
Spanning is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bepaalde gebeurtenis. Deze spanning zorgt voor een verhoging van de adrenaline en hierbij ook het cortisol gehalte van het lichaam, wat er voor zorgt dat u alert blijft. Dat is heel normaal. Het voelen van spanning wordt pas een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt, het lichaam komt dat niet tot rust en heeft geen kans om zich te herstellen, op deze manier ontstaan de bovengenoemde klachten.

Acupunctuur behandeling bij een Burn-out

Bij een burn-out is er sprake van zowel een lichamelijk als een emotionele uitputting. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, dit wordt als een geheel gezien en ook op deze manier behandeld.
De behandeling bestaat uit het herstellen van het energiebalans in uw lichaam, hierdoor merkt u dat u meer energie krijgt, zicht rustiger voelt, u ervaart ook minder spanning. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan specifieke klachten die u ervaart.
Ook wordt besproken of eventueel aanvullende therapie raadzaam is, denk aan meditatie, ademhaling en/of - ontspanningsoefening, ook kijken we of het nodig is om de voeding patroon aan te passen.

Tegenwoorden wordt er veel van mensen verwacht, door bijvoorbeeld de omgeving, of omdat men zelf perfectionist is en hiermee de lat ook erg hoog legt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een stap terug te nemen. Het is daarom van belang om op tijd de signalen van een burn-out te herkennen: vermoeidheid, nergens zin in hebben, slecht slapen, piekeren, snel geïrriteerd, overgevoelig, onzeker en/of geen plezier kunnen ervaren. Hoe sneller er actie wordt ondernomen hoe sneller het herstel proces.
Het komt vaak voor dat men te lang in deze situatie zit en dan komt het moment dat het lichaam zelf aangeeft; “ dit is mijn grens en nu ga ik niet meer verder”. Het herstellen daarvan kost daarom ook tijd. Hoeveel behandeling er precies nodig zijn is dus ook afhankelijk van de ernst van uw klacht.

Last of herstellend van een burn-out met daarbij de bijhorende klachten? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.