Acupunctuur

bij Darmklachten

Darmklachten komen voor in verschillende vormen. Denk aan obstipatie, diarree, of aandoeninge zoals Prikkelbaar Darm Syndroom, Ziekte van Chron, Colitis Ulcerosa of Coeliakie.

 Na schatting heeft 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking last van Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS).

Bij 25.000 Nederlanders is coeliakie (glutenintolerantie) vastgesteld. 30.000 mensen hebben Colitis Ulcerosa en 20.000 hebben de ziekte van Crohn. Ook klachten zoals diarree of obstipatie komen vaak voor.

Prikkelbare of spastische darm

De zenuwen in de dikke darm zorgen ervoor dat de spieren van de darmen samentrekken. Hierdoor worden de voedselresten door de darm vervoerd. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan noemen we dat een spastisch colon ofwel een spastische darm. Een prikkelbare darm geeft doorgaans de volgende symptomen; een opgeblazen, vol gevoel, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook kunnen er grote schommelingen zitten in uw eetlust. De klachten verergeren vaak in tijden van spanning of door bepaalde etenswaren. Welke etenswaren dat zijn, is niet in het algemeen te zeggen. Dat is bij iedereen anders.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die in relatie staat tot het eten van gluten.
De binnenkant van de dunnen darm bestaat uit darmplooien. De plooien zorgen er voor dat er een grote oppervlakte beschikbaar is voor de opname van voedingstoffen.
Bij coeliakie ontstaat er een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies door het eten van gluten, waardoor de darmplooien kapot gaan de belangrijke voedingstoffen niet meer goed worden opgenomen.
Aanwezige symptomen zijn mogelijk diarree of juist verstopping, opgezette buik, weinig eetlust, bloedarmoede, depressiviteit.

Behandeling bij coeliakie bestaat voornamelijk uit het eten zonder gluten. Acupunctuur kan eventueel ondersteuning bieden om de aanwezige symptomen te verminderen maar het aanpassen van de dieet is noodzakelijk.

Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. De ontsteking kan voorkomen op verschillende delen van de dikke darm of de hele dikke darm. De hoofdklacht bij colitis ulcerosa is diarree vaan met bloed en slijm, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid, gewichtsverlies en ontlastingsincontinentie

Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal. In tegenstelling tot Colitis Ulcerosa dat enkel in de dikke darm voorkomt, kan het bij deze ziekte de slijmvliezen van het hele maag-darm stelsel ontstoken raken.
Klachten dat voorkomen zijn: diarree met bloed en slijm, buikpijn, vermoeidheid, bloedarmoede, vermoeidheid, ontlastingsincontinentie, gewichtsafname en koorts

Acupunctuur bij darmklachten

Acupunctuur bied u ondersteuning bij bovengenoemde klachten en er zijn heel goede resultaten mee te behalen. De acupunctuur behandeling zijn gericht op het herstellen van de verstoring die de klachten veroorzaken. Vaak is er ook sprake van een heel lokale energiestagnatie in bijvoorbeeld de darmen. Deze wordt met een acupunctuurbehandeling opgeheven. Daarnaast wordt de behandeling mogelijk aangevuld met voeding- en bewegingsadvies.
Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klacht.

Last van uw darmen? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.