Acupunctuur

bij Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die het dagelijkse leven ernstig kan verstoren. In Nederland rapporteert 14% van de bevolking last de hebben van migraine of ernstige hoofdpijn. Deze klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht. De klachten kunnen variëren van een lichte, zeurende pijn van een paar uur tot een heftige migraineaanval van drie dagen. Hoofdpijn kan zich verschillende plekken voorkomen, bv met pijn achter de ogen, voorhoofd, zijkant van het hoofd, achterhoofd, het hele hoofd. Ook het soort pijn varieert per persoon. Er zijn dus vele soorten hoofdpijn. In alle gevallen wordt uw dagelijkse leven ernstig verstoord. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine. Maar er is ook sprake van zeldzame vormen van hoofdpijn zoals clusterhoofdpijn.

Hoofdpijn kan leiden tot andere klachten zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid. In sommige gevallen is de hoofdpijn zo erg dat u niets meer kan ondernemen en alleen in bed wil liggen.

Medische oorzaak

Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Voor een acupuncturist is het van belang te weten of u met uw klachten bij uw huisarts, uw tandarts of een specialist bent geweest. Het kan namelijk zijn dat de hoofdpijn het gevolg is van andere klachten of aandoeningen, zoals een oor- of neusholte ontsteking, een kaakholteontsteking, een verhoogde bloeddruk of dat het eventueel is ontstaan na een ongeval.

Spanningshoofdpijn en migraine

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het ontstaat doordat de spieren van de schouders en de nek gespannen zijn (mogelijk door stress). In dit geval neemt de bloedtoevoer naar het hoofd af en dat veroorzaakt pijn. Het aantal dagen dat de pijn aanwezig is varieert per persoon; bij een milde vorm is de pijn enkel een dag in de maand, bij een episodische of chronische vorm is de pijn vijftien dagen of meer dat vijftien dagen per maand aanwezig.

Andere bekende vormen van hoofdpijn is migraine. Migraine is een aanval van erge hoofdpijn dat enkele dagen kan duren. De hoofdpijnaanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht en geluid, of uitvalsverschijnselen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Een aanval duurt meestal tussen vijftien minuten tot drie uur. U kunt meerdere aanvallen op een dag krijgen (tot acht keer per dag), dit gedurende weken of maanden. De pijn is scherp, stekend, eenzijdig en meestal rond het oog.

Hoofdpijn in relatie tot de menstruatie

Lees hier meer over bij Acupunctuur bij menstruatieklachten en PMS

Acupunctuur bij hoofdpijn

In veel gevallen kan acupunctuur de hoofdpijnklachten verminderen. Omdat binnen de acupunctuur klachten voortkomen uit verstoringen in de energiebalans van uw lichaam richt de behandeling op het herstel hiervan. Een acupunctuur behandeling bij hoofdpijn is er op gericht om het teveel aan ‘stijgende’ energie weer te laten dalen. Doordat uw energiehuishouding in balans wordt gebracht, verbetert de bloedcirculatie waardoor uw klachten al snel afnemen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klacht.

Last van hoofdpijn? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.