Acupunctuur

bij hooikoorts

Veel Nederlanders hebben last van hooikoorts. En uit onderzoek blijkt dat er een jaarlijkse toename is van 5% to 7%

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie die veel ongemakken met zich meebrengt. Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten bloeien en zich voortplanten. Voor die voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, ofwel door insecten ofwel door de wind. Niet alle bomen en platen veroorzaken hooikoorts klachten. Het zijn de wind bestuivende bomen en planten zoals grassen, berken, hazelaars, bijvoet en weegbree, die uw klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf geen schadelijke stoffen maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme in de war. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts.

Wat zijn de verschijnselen van hooikoorts?

Hooikoortsklachten zijn uiteenlopend maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dit kan de volgde klachten geven:
• Niesbuien, loopneus.
• Geïrriteerde ogen – jeuk, tranen en/of branderig gevoel.
• Droge keel, met eventueel kriebelhoest.
• Benauwdheid of last van piepende ademhaling.
• Vermoeidheid.
• Vol gevoel in het hoofd.

Acupunctuur bij hooikoorts

Als u naar een acupuncturist komt in de periode waarin u daadwerkelijk klachten hebt, zal de behandeling er in eerste instantie op gericht zijn de klachten te verlichten. Acupunctuur werkt dus goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed functioneert, zullen de behandelingen zich ook richten om het afweermechanisme te verbeteren. Hierdoor is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve geneeswijze uitermate geschikt.
Het is dan ook raadzaam om ruim voordat de hooikoortsperiode begint met een aantal behandelingen te starten. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt, functioneert uw afweermechanisme optimaal en zult u geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kunt u kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten.

Wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en hooikoorts

Hooikoortspatiënten zijn mogelijk gebaat bij acupunctuur. Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

Bron: nu.nl

Last van hooikoorts? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.