Acupunctuur

bij menstruatieklachten

De menstruatie is het maandelijks optreden van bloeding van het baarmoederslijmvlies. Iedere vrouw krijgt hier mee te maken, De eerste menstruatie begint tussen de 11 en 16 jaar (gemiddeld 12) en eindigt rond de 50 (het begin van de menopause). De menstruatie is een natuurlijk proces en een teken van vruchtbaarheid. In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch ervaren veel vrouwen dit is belastend aangezien ze te maken krijgen met zowel lichamelijke als emotionele klachten. Soms zijn de klachten zo erg dat zij een paar dagen niet normaal kunnen functioneren. Dat is erg vervelend. Bovendien is de menstruatie een natuurlijk proces dat niet elke maand tot zoveel ongemak zou mogen leiden.

Menstruatieklachten en PMS

De meeste klachten komen in de periode voor de menstruatie voor. Bij premenstruele klachten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd, ontstaan klachten een a twee weken voor de menstruatie en verdwijnen op het moment dat de menstruatie begint. Meest voorkomende klachten zijn lichamelijk klachten zoals vermoeidheid, obstipatie of diarree, gewrichtspijn, spierpijn, rugpijn, gevoelige borsten, hoofdpijn. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, boosheid, slaapstoornissen, rusteloosheid, angsten. De meeste vrouwen hebben last van een combinatie van bovengenoemde klachten.

Naast de premenstruele klachten en klachten tijdens de menstruatie ervaren vrouwen een verstoring in de menstruatiecyclus. Als de menstruatiecyclus uit balans is, kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Het kan ook leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen. Dat is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Bij ernstige menstruatiepijn en andere klachten rondom de menstruatie kan er soms ook sprake zijn van endometriose. Deze aandoening komt naar schatting voor bij één
op de tien vrouwen.

Acupunctuur bij menstruatiekalchten

Een acupunctuur behandeling is gericht op uw hormoonhuishouding en op de energiebalans in uw buik. Maar ook elders in het lichaam kan de energiebalans verstoord zijn waardoor uw menstruatie niet goed verloopt en/of klachten veroorzaakt.
Een acupunctuur behandeling brengt uw energiehuishouding in balans. Hierdoor krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijke en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Echter om zo goed mogelijk resultaat te behalen, behandelen we in het begin wekelijks.

Last van menstruatieklachten? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.