Acupunctuur

bij stuitligging

Aan het einde van een zwangerschap horen baby’s met het hoofdje naar beneden te liggen (hoofdligging). Op het moment dat een baby in de baarmoeder met de billen, in plaats van het hoofd omlaag ligt, wordt dit stuitligging genoemd.

Rond de 36st week van de zwangerschap liggen tussen de 3-4% van de baby’s nog in stuitligging. De gynaecoloog of de verloskundige zal in dit geval de baby proberen te draaien, echter lukt dit niet altijd.

Wanneer een baby in stuitligging ligt, is moxatherapie een veilige en betrouwbare manier om de baby te ondersteunen bij het draaien. Belangrijk is om niet tot het laatste moment te wachten. De behandeling dient tussen week 32 en 34 plaats te vinden. Overleg wel altijd eerst met je verloskundige of het draaien van je kindje nog mogelijk is.

Moxatherapie bij stuitligging

Moxatherapie is een veilige en eenvoudige manier van behandelen. Moxa ofwel bijvoedkruid (artemesia vulgaris) wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde veel gebruikt. Tijdens de behandeling wordt de moxa verwarmd om een acupunctuurpunt (Blaas 67 – ZhiYin) met de warmte te stimuleren. Door warmte op dit punt toe te voegen komt de warmte via de blaasmeridiaan terecht in de kleine bekken waar de baarmoeder zich bevindt. Dit zorgt voor beweging, en door beweging in de kleine bekken wordt de baby ook bewegelijk en gaat hij (of zij) draaien.

Tijdens het moxatherapie consult

  • Je komt eenmalig naar de praktijk (wenselijk is dat tijdens de behandeling je partner aanwezig is). Tijdens het consult zal ik de moxa behandeling bij je demonstreren.
  • Je ontvangt moxa sticks om mee te nemen naar huis en de behandeling gedurende 5 dagen achter elkaar te herhalen.
  • Ga na deze tijd op controle bij de gynaecoloog of verloskundige en laat controleren of het kindje al is gedraaid. Is dit het geval stop dan met de behandeling. Is de baby nog niet gedraaid vervolg de behandeling nog 5 dagen.

Je baby in stuitligging? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.