Acupunctuur

bij stress

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning , die nodig is om in bepaalde situaties optimaal te kunnen presteren. Stress kan zowel in een positieve (gezonde) als een negatieve (ongezonde) vorm aanwezig zijn. Het is een natuurlijk reactie wat het lichaam klaar maakt om in actie te komen en goed kunnen presteren, het helpt je om scherp en alert te blijven. In noodsituaties is het een normale reactie van het lichaam, maar ook tijdens een sollicitatiegesprek, voorbereiding voor een vakantie of bij het sporten.

Spanning is dus een natuurlijke reactie van het lichaam op een bepaalde gebeurtenis, deze spanning zorgt voor een verhoging van de adrenaline en hierbij ook het cortisol gehalte van het lichaam wat er voor zorgt dat u alert blijft. Het voelen van spanning wordt pas een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt, het lichaam komt dat niet tot rust en heeft geen kans om zich te herstellen, waardoor het uitgeput raakt en uiteindelijk terechtkomen in een toestand van overspannenheid of burn-out

Symptomen van stress

De meest voorkomende klachten bij stress zijn:
•versnelde hartslag en ademhaling
•vermoeidheid en gebrek aan energie
•veel of juist weinig eetlust
•hoofdpijn
•spierpijn
•vatbaar voor ziektes
•slaapproblemen
•prikkelbaarheid
•somberheid

Stress voorkomen

Luister naar de signalen van je lichaam!!!

Wat kan acupunctuur doen bij stress klachten?

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest, dit wordt als een geheel gezien en ook op deze manier behandeld.

De behandeling bestaat uit het herstellen van het energiebalans in uw lichaam, hierdoor merkt u dat u meer energie krijgt, zicht rustiger voelt, u ervaart ook minder spanning. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan specifieke klachten die u ervaart.

Ook wordt besproken of eventueel aanvullende therapie raadzaam is, denk aan meditatie, ademhaling en/of - ontspanningsoefening, ook kijken we of het nodig is om de voeding patroon aan te passen.

Tegenwoorden wordt er veel van mensen verwacht, door bijvoorbeeld de omgeving, of omdat men zelf perfectionist is en hiermee de lat ook erg hoog legt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een stap terug te nemen. Het is daarom van belang om op tijd stress signalen te herkennen om zo ook een burn-out te voorkomen. Het komt vaak voor dat men te lang in deze situatie zit en dan komt het moment dat het lichaam zelf aangeeft; “ dit is mijn grens en nu ga ik niet meer verder”. Het herstellen daarvan kost daarom ook tijd. Hoeveel behandeling er precies nodig zijn is dus ook afhankelijk van de ernst van uw klacht.

Last van stress? Neem dan vrijblijvend contact of plan alvast een afspraak.